10 Comments

Lucka 13: Lucia

Jaha, så var det lucka 13 och självaste lucia. Det går ju inte att ignorera när man gör en julmusikbloggjulkalender även om jag övervägde det. Luciatåg och sånger som sjungs i samband med dem är sjukt överskattade. Den enda fördelen med just lucia är att man kan ha glitter i håret utan att någon höjer nämnvärt på ögonbrynen. Så borde det vara alla dagar.

Elvis-julgranskulor

Jag röstar på Elvis som Sveriges Lucia. Och skolans Lucia. Och alla Lucior. Och önskar mig dessa julgranskulor.

Tunga och trista fjät

Ja, det är väl lika bara att börja från början då. Ingen har gjort en särskilt intressant version av Sankta Lucia aka. Natten Går Tunga Fjät på svenska. Det blir liksom inte spexigare än när Duvbo Husmoderskör sjunger den. Och det är alltså inte särskilt spexigt alls utöver att man hör att det är ett gäng random tanter som sjunger snarare än en proffskör. Eller som här när Grethe Mogensen & Dragorbornene gör den på danska. Resten är en massa kyrkokörer och barnkörer som tar sig själva på för stort allvar. Men som tur är har vi Elvis Presley. Inte ens han gör den på något särskilt intressant sätt men han är i alla fall Elvis. Och när man hittar den på en skiva som heter Italian Restaurant Music känns det som att musikstycket äntligen hittat rätt plats.

Många av de andra lucialåtarna är precis lika trista då dem hoppar jag helt enkelt över att ens länka till låtar som Goderafton, Lusse lelle, Så mörk är natten osv. Men som tur är finns det några av luciasångerna som finns i intressantare versioner. Alltså, tack och lov, så att jag slipper hänga upp mig på allt annat tröttsamt som hänger ihop med luciafirande som vad som är tillåtet och inte i olika skolor och om italienska helgon och förkristna högtider. Orka.

Vi tackom du så gärna?

1700-talet ringde och ville ha sin meningsbyggnad tillbaka. Staffan, dräng i stallet, gossar låt oss lustiga vara, hästar och några tindrande stjärnor osv i en massa lokala varianter från olika orter och med lite olika melodi. Inte heller särskilt kul alltså. Såhär låter det när Rikard Wolff gör en av de vanligaste varianterna.

Staffan går visserligen vanligen i moll men om du ändå tycker att han är för glad så finns alltid Franska Trion som inte har bråttom någonsin. Fålen har aldrig skrittat så långsamt. Och om man saknar politiken i luciasångerna så finns alltid Cornelis Vreeswijk. En av hans hästar är makten och man får passa sig om den får gallopera runt utan att någon håller i tyglarna. Pekoralt.

Men jag har faktiskt hittat två Staffanar som jag tycker om! Min favorit-Staffan är Ital Skurk – Sankt Staffan Han Rider som går i maklig baktakt. Eller kanske Centrum som gör en riktigt mysig synth-Staffan. Båda känns i alla fall betydligt mer nyskapande än dammiga och ku klux klan-liknande pappersstrutar på huvudet.

Nanne

Nanne Grönvall går all in på Tipp tapp och tar i från de runttrippande tårna. Mer tipp och tapp än någon hade vågat hoppas på.

Tipp tapp råder

Tommy Nilsson sjunger Tomtarnas Julnatt/Midnatt Råder/Tipp Tapp på traditionellt vis. Inte heller detta är en särskilt intressant låt. Lill Lindfors‘ version är rolig bara för att hon som så ofta lyckas sjunga utan att sjunga. När hon ska ta den tystare versen så finns det liksom ingen sång att ta bort och hon hörs nästan inte alls.

En som man dock kan lita på är Nanne Grönvall som tar i och gör den Björk-style. Alltså som i Oh so queit. Om man har både tålamod att lyssna längre än 20 sekunder samt är lagd åt metal-hållet finns det en särskild version av Barabbas som passar utmärkt. Om man istället föredrar någon slags techno så har DJ Roine gjort en sång om Ragnar och hans julfirande. Ni vet Ragnar som bland annat brukar sätta eld på julbocken i Gävle.

Jazzpepparkakor

När det kommer till pepparkakorna bjuds det på jazz. De överjordiskt käcka Alice Babs & Titti jazzar loss. Och Franska Trion gör Tre pepparkaksgubbar precis lika släpigt skönt som de gör nästan alla sina låtar. Lars Vegas Trio rappar om pepparkaksgubbarna men rap är verkligen inte deras bästa gren. Däremot har några som heter The Pancakes gjort en riktigt trevlig version som faktiskt till skillnad från de andra låter hyggligt modern.

Slutligen: Kom ihåg att det är helt okej att strunta i luciatåg och luciamusik. Ät lussekatter och ha glitter i håret istället, det är det enda som är riktigt bra med lucia.

Låtarna i lucka 13 samlade i en egen spellista på Spotify.

Har du missat resten av julkalendern? Här hittar du en introduktion. Och här är de tidigare luckorna:

Lucka 1.

Lucka 2.

Lucka 3.

Lucka 4.

Lucka 5.

Lucka 6.

Lucka 7.

Lucka 8.

Lucka 9.

Lucka 10.

Lucka 11.

Lucka 12.