13 Comments

Lucka 11: Depression och elände

Bakom lucka 11 hittar vi depression, självömkan, svårt krossade hjärtan, livskris och psykiska problem av olika slag. Nu när vi har vi kommit nästan halvvägs genom julkalendern och julbordssäsongen har fått upp farten ordentligt kan vi kosta på oss att gotta oss i och njuta av den sköna julmusiken som samtidigt svider i själen.

Det finns massor av julmusik på temat “ack, jag saknar min älskling”, som exempelvis Christmas Lights med Coldplay eller “ack, jag längtar hem men befinner mig hopplöst långt bort” som Sjömansjul på Hawaii med Hasse Andersson. Och visst kan de vara lite vemodiga (och riktigt bra popmusik har alltid ett stråk av vemod i sig) men nu var det seriöst depp och elände vi var ute efter.

Tomten ger upp.

Tomten har åkt sista rundan med släden med sitt krossade hjärta likt ett kvarnhjul runt halsen. Han orkar inte mer.

Bittra krossade hjärtan

Först har vi killarna som inte kommer över sitt krossade hjärta i första taget. Prince är ensam efter att hans kära dött på juldagen för sju år sedan, och det trots att hen faktiskt lovat att aldrig lämna honom. Bittert och Another Lonely Christmas. Magnus Carlsons partner var istället otrogen på självaste julafton och sedan dess gråter han varje jul, hela julen: Cry Cry Christmas. En fin tradition verkar det som.

Laakso är lite mer proaktiv i sin hjärtesorg. Han hanterar den genom att hota med att ta sitt liv genom att Hänga sig i julgranen. Att hota med självmord är sällan ett särskilt konstruktivt sätt att hantera sina känslor och relationer och det är verkligen inte respektfullt mot den som blir hotad men det låter härligt deppigt och självdestruktivt och det är vi tacksamma för i lucka 11.

I detta sammanhang får vi såklart inte glömma Wham! och George Michael som i Last Christmas berättar hur han på ett löjligt naivt sätt tolkar blickar och skickar lappar där han förklarar att han skänker bort sitt hjärta. Sedan blir han förkrossad när de barnsliga känslorna inte är besvarade och ägnar hela det följande året åt att älta, för att nästa julfest göra på samma sätt igen. Wham låter å andra sidan riktigt muntra jämfört med Indiekören vars hjärtan låter som att de inte bara är krossade utan även ingjutna i betong och dumpade på havets botten. Tungt minst sagt.

Självömkan och kris i familjelivet

Amanda Jenssen deppar och vältrar sig i självömkan i Another Christmas. Hon deppar så hårt att det känns jobbigt till och med att tänka på att tomten inte finns på riktigt. The Ramones har visserligen inte blivit dumpade (ännu) men ber med gråten i halsen om att få slippa gräla just ikväll när det är jul och allt i Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight). Och hemma hos Mando Diao verkar hela familjen deppa sådär generellt i Christmas Could Have Been Good. Man håller käft, skäms, lever i förnekelse, gråter och super. Allt är bara elände med julen även för Les Issambres – Christmas Sucks Anyway, Everything’s Shit. Ljuv självömkan. Man ger presenter och skickar julkort och får inget tillbaka, inte ens varma tankar från de hemlösa. Skit också.

Och Mauro Scocco känner sig nere som vanligt

Mauri Scocco ler som vanligt inte.

Mauro Scocco ser så gott som aldrig muntrare ut än såhär.

Mauro är nyskild och livskrisar. Han drar till New York men istället för att leva livets glada dagar där hänger han på Svenska kyrkan, super, muckar bråk och skriver ett sjukt långt och lite stalkigt julkort till sitt ex där han kallar henne älskling. För att förstärka stalkerkänslan ytterligare har han tonsatt vykortet. Mauro Scocco – Julkort från New York. Det låter verkligen som att Mauro har det tufft och jag har alltid haft ett gott öga till Mauro ända sedan Ratatas tid. Men samtidigt måste man jämföra med hur det brukar vara för just honom. Han är ju inte snubben som ler mot livet. Mauro Scocco har typ aldrig lett. Bildgoogla honom får ni se. Så han kan inte förvänta sig att det blir så värst muntert även om han skulle komma över exet. Och lägg ner den stalkiga stilen, det hälsar både exfrun och Sara (som kommit ut för länge sedan, så lägg ner, Mauro). Men deppigt på detdär sköna musikaliska sättet är det som tur är ändå.

Låtarna i lucka 11 samlade i en egen spellista på Spotify.

Har du missat resten av julkalendern? Här hittar du en introduktion. Och här är de tidigare luckorna:

Lucka 1.

Lucka 2.

Lucka 3.

Lucka 4.

Lucka 5.

Lucka 6.

Lucka 7.

Lucka 8.

Lucka 9.

Lucka 10.

13 comments on “Lucka 11: Depression och elände

  1. Alltså jag dööör, du är så rolig!

  2. […] Deppluckan var en av de popluäraste luckorna och det finns ju så mycket depp att gotta sig i! Dolly Partons krossade hjärta i Hard Candy Christmas exempelvis. Eller If We Make It Through December med Merle Haggard. Depp. Fast tänka på sig själv sådär är väl inte helt okej när man ändå har ett överflöd av leksaker och prylar? Deppa då istället med att lyssna på Barabbas – Fattiga barn får inga julklappar. Om barnarbete och att det är gott åt fattiga barn som inte får några presenter. Disney och Coca-Cola är onda och regnskog skövlas för att vi ska få skräpmat. Ja, jo, och så går vi vidare som vanligt. […]

Känner du julstämningen?